top of page

מהן המטרות של המשימה?

 

1.  לימוד המושג ביומה

 

2. חשיפת התלמיד ליישומים דיגיטאליים 

 

3. התנסות בעבודת צוות

 

4. התנסות התלמיד בתהליך שלתוצר שלו ערך אותנטי, רלבנטי ועדכני

מהם המאפיינים הפדיגטאליים והפדגוגיים של המשימה באתר?

 

זוהי משימת חקרשת או בשמה הלועזי WebQuest. במהותה היא מהווה חקירה רחבת היקף ברשת, המבוססת על מידע שמקורו באתרי אינטרנט.

משימה זאת מיועדת לתלמידי המסלול המדעי בחטיבה העליונה של ביה״ס התיכון. היא יכולה לשמש תבנית ליישום גם באשכולות ידע אחרים. תחת שינויים מבוססי גיל הלומד, היא תתאים גם לתלמידים צעירים יותר.

ככלל, חקרשת מבקשת להקנות לתלמידים כישורים הדרושים לשימוש מושכל במידע באינטרנט, תוך עיבודו לתוצר רלבנטי, אותנטי ובעל ערך אישי.  היקף החקירה ומורכבותה יוצר את הצורך בחלוקה למשימות קטנות יותר המבוצעות מטבע הדברים בעבודה קבוצתית. 

חקרשת זה מתמקד בשימוש במידע נתון המיוצג ע״י קישורים לאתרי רשת רלבנטיים, ומכוון לפיתוח רמות חשיבה גבוהות, טיפוח יצירתיות ותמיכה בעבודת צוות.

 חקרשת מעלה את המוטיבציה אצל תלמידים ע"י הצגת שאלה מרכזית אחת, הדורשת מענה אמיתי, תוך אספקת מקורות מידע וגישה למומחים שונים.

העלאת הממצאים לרשת  מעצימה את חווית הלמידה וההערכה של התלמיד. מן הראוי להדגיש כי אופן הצגת המשימה עולה בקנה אחד עם מאפייני התוצר:  משימה שהתוצר הלימודי שלה עתיר בטכנולוגיה דיגיטאלית חייבת להיות מוצגת בכלים זהים: הצגת המשימה במתכונת שלפניכם, נועדה לעניין ולאתגר את התלמיד  (וגם אתכם המורים), והיא משתלבת היטב עם הכוונה להאיץ את תהליך הטמעת היישומים הדיגיטאליים בהוראה. 

 

חקרשת זה הוא דוגמה למטלת ביצוע, המאפשרת פתרונות שונים, נקודות מבט שונות וכיווני מחקר שונים. היא דורשת ידע ומיומנויות מתחומים שונים וכוללת לימוד והבנה של יישומים פדיגטאליים חדשניים. ניתן באמצעותה לחוות חוויה רב חושית, הן בתהליך הבנייה שלה ע״י המורה והן בבניית התוצר ע״י התלמיד.  בהיותה מבוססת על תוצר רב גוני, עדכני, רלבנטי ובר השגה, היא משמשת כלי יעיל להטמעת פדיגטאליה מותאמת לרוח הזמן.  

על כך למשל, יעיד השימוש ביישומים הבאים:

1. פלטפורמת WIX מאפשרת למצגת הפתיחה בעמוד המבוא (כוללת תמונות של 6 ביומות) להיות עם ציר רוחב היושב על הגריד במלוא גודל התמונות ובכך להפגין בהבלטה מוטיבים של צבע וצורה באופן מסקרן, מעניין ומעורר מוטיבציה לדעת מה קורה בהמשך. הפלטפורמה הנזכרת גם מעניקה חווית שמיעה המתלווה לנראה באופן היוצר חוויה רב חושית. 

נימוק נוסף לבחירה שלי בפלטפורמה הזאת - היא מאפשרת להציג את האתר גם על טאבלט ונייד חכם (עם שינויים הנדרשים מאופי הגריד). 

2. פלטפורמת Tour Builder (בגרסת הביטא שלה) לבניית מסלולי הטיול בביומים הנבחרים, היא יישום עדכני, המציע (בהיותו יושב על בסיס הנתונים של Google Earth) ללומד לבנות מסלול שהוא מצגת  מידע ממוקדת נקודות ציון ברמות שונות של רזולוציה עד להצגה תלת מימדית של האובייקט הנבחר. 

מעבר לטכנולוגיה הדיגיטאלית, מטלת ביצוע זאת מצריכה הפעלת שיקול דעת בבחירת הידע המתאים ואופן יישומו. ביצועה מתמשך לאורך זמן ודורש תכנון, חקר וויסות למידה. היא מאפשרת עבודת צוות, מספקת הזדמנות להערכה עצמית, לרפלקציה ובעלת משמעות אישית, מעניינת ומאתגרת ללומד. 

 

 הנושא שעומד במרכז המשימה והטיפול בו מהווים מודל לעבודת צוות  כי באמצעות תקשורת צוות רב צדדית ניתן להחשף לפתרון ברמות שונות של עומק ולהציע  סל השערות, לאמת אותו או להפריכו.  בנוסף, הנושא נותן הזדמנות  לביטוי כישורים שונים של חברי הצוות תוך העצמה אישית של  חברי הצוות המתוזמנת לאורך שלבי העבודה השונים על ציר ההתקדמות בלוח הזמנים להשלמת המשימה. 

 

חקרשת זה מבוסס על הגישה הקוגניטיבית, התופסת את התלמיד כמרכזי ופעיל בתהליך הלמידה: הוא בונה את הידע על העולם, כשהמורה מסייע בעדו (גישה קונסטרוקטיביסטית). בגישה זו הלמידה נבנית בידי התלמיד בעזרת דגמים או ייצוגים. כאשר התלמיד נפגש עם מידע או רעיונות חדשים, עליו לחברם למבנה קיים או לארגן מחדש את הסכימה המנטלית כך שתכיל את הידע החדש.

הפדיגטאליה מטפלת בידע החדש שנוצר באופן יחודי: היא בוחרת להציג אותו במדיה שאיננה מבוססת על הטקסט כמייצג העיקרי: אל הטקסט מתווספות מדיות ייצוג מגוונות - תמונה, קליפ, פוסטר וכו׳ שמחליפים את הטקסט באופן תמציתי וממוקד. המעבר הזה מטקסט למדיה מוכוונת מטרה, מכריח את התלמיד לבצע אנליזה בעלת אופי פירמידאלי. ממנה תגזר סינתיזה שהמאפיין העיקרי שלה הוא התמקדותה בעיקר. הדיאלוג בינה לבין הפלטפורמה הדיגיטאלית חייב להיות מכוון ללב העניין. כנגזר מכך, בבחירת המשימות להערכה נלקחו בחשבון מאפיינים המבוססים על כך שלבעיות העולות בעת העבודה יש יותר מתשובה אחת והן מעוררות במהותן חשיבה יצירתית שמכילה בין היתר את ההתלבטות כיצד להפיק מהיישום הדיגיטאלי את המיטב.

 

פדגוגיה בהיבט אבולוציוני

בתאריך 28.9.1999 יצרתי לראשונה חקרשת מבוסס על חקר ביומים.

באותה התקופה היה חקרשת בחיתוליו וזכה לחיבוק מאילו שכבר אז התלהבו מאפליקציות שאתגרו את הפדגוגיה הקלאסית.

אחת מהאפליקציות ההסטוריות האלה היתה אפליקצית SCHOOLINK, שעליה בניתי את המשימה הנידונה.

המשימה התחלקה לשני חלקים:

א. בניית טיולי ביומות - מתנצלת על העברית השגויה שבגללה קראתי אז לביומות - ביומים. אז לא הכרתי את המילה ביומה ולא את המילה נופה...

ב. פעילות להערכת תוצרי הלמידה - טיולי ביומות שכללה:

1. בניית מחוון הערכה באמצעות התלמידים.

2. הערכה מקוונת של תוצרי הלמידה ע״י התלמידים.

 

במצגת התמונות שבהמשך, תוכלו להתרשם מכך שמזה זמן רב נמצאת במחוזותינו תפיסה המזעזעת ללא הרף את האסטרטגיה הלוקוצנטרית וכן שניתן היה כבר אז להשתמש בכפתור ה LIKE בגרסתו ההסטורית...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meditation Thias Opera - יצחק פרלמן
00:00 / 00:00
bottom of page